Hem Ledare Forskning Porträttet Utbildning Karriärvägar Säkerhet Miljö Gästartiklar Arkiv
 

Efter två år på den "vanliga" kockutbildningen kan elever från gymnasiets hotell- och restaurangprogram söka till sjöintendurutbildningen. Som fartygskockar blir de centralgestalter på sina skepp. FOTO: Anders Kämpe

Sjöfartens elit

Kocken är ett fartygs centralgestalt vid sidan av befälet. Ingen kan som kocken förhöja stämningen tack vare en festlig helgmåltid, men ingen kan heller sänka stämningen på fartyget så mycket som en kock, efter en misslyckad middag. Det är således sjöfartsnäringens elit som utbildas på sjöintendenturutbildningen på Ester Mosessons gymnasium i Göteborg, granne med Chalmers på Lindholmen.


Ann Kalmner.

– Det ställs stora krav på våra elever men min erfarenhet är att de klarar det, säger Ann Kalmner, produktionsledare på gymnasiet. Redan efter fem veckor påbörjar de sin praktik på något av handelsflottans fartyg ute i världen. Praktiken är på mellan 12 och 16 veckor och går en bit in på nästa år.

Välkomnar hela Sverige
Det är under praktiken som elevernas drömmar möter det verkliga livet. Praktiken blir ett test för alla om man klarar av sjölivet, att vara borta hemifrån över julhelgerna och att umgås intensivt med en liten skara människor. För det mesta går det mycket bra.
– Vi har mellan 70 och 100 sökande till våra 18 platser, berättar Ann Kalmner. De kommer från hela Sverige men vi ser att i vissa delar av landet känner man till utbildningen mer än i andra.
Behöriga att gå utbildningen är elever på gymnasiets hotell- och restaurangprogram efter två genomgångna utbildningsår. Sjöintendenturutbildningen är således det tredje, avslutande, året. Skolan har riksintag.


SJÖFARTSUTBILDNINGAR PÅ GYMNASIENIVÅ

Göteborg:

1. Ester Mosessons Gymnasium.

Utbildning: sjöintendentur, dvs kockstuert.

2. YTC Lindholmen.

Utbildning: motorman och matros.

3. Sjöfartsgymnasiet (Skärhamn).

Utbildning: motorman och matros

4. Öckerö gymnasieskola. Utbildning: matros

Helsingborg:

5. Rönnowska skolan. Utbildning:

motorman, matros och sjöintendentur

Härnösand:

6. Härnösands Gymnasium. Utbildning:

motorman, matros och sjöintendentur

Karlskrona:

7. Törnströmska gymnasiet.

Utbildning: motorman och matros

Stockholm:

8. Sjömansskolan Stockholm AB.

Utbildning: motorman och matros

Strömstad:

9. Strömstad Gymnasium. Utbildning:

förberedande sjöbefälsutbildning

Visby:

10. Christopher Polhemgymnasiet, Sjöfartsprogrammet.

Utbildning: motorman och matros

 Annonsörer
Click!Click!Click!Click!Click!